uk
Heal Your Life

De kracht van gedachten.

Kopie van Kopie van Kopie van Sam Brokken (1).jpg

De kracht van gedachten.

We denken per dag een gemiddelde van 70.000 gedachten. Dat is best heel veel. De meeste mensen zijn zich daar echter niet van bewust. De meeste mensen zijn zich ook niet bewust van de kracht van gedachten. Elke gedachte, zowel een positieve als een negatieve, heeft zijn eigen frequentie. Denk je positieve gedachten, dan voel je je goed. Denk je negatieve gedachten, dan voel je je niet goed. Onze gedachten bepalen hoe we ons voelen. Hoe we ons voelen bepaalt wat we doen. En wat we doen, bepaalt onze resultaten.

Onze gedachten creëren onze toekomst.

De kwaliteit van ons denken, bepaalt de kwaliteit van ons leven.
Ben jij iemand die positief in het leven staat? Is jouw manier van denken eerder positief? Is voor jou het glas meestal halfvol? En weet je hoe jouw glas te vullen? Super! Doe zo verder!
Is dit niet zo het geval, en heb je het gevoel dat jouw denken eerder negatief is? Dat voor jou het glas eerder halfleeg is? Geen probleem! Je manier van denken kan je veranderen. Nu je dit leest is het voor jou een kans om met jouw gedachten aan de slag te gaan. Met het creëren van een andere mindset.

Wat is mindset? 

Mindset is een set van gedachten en overtuigingen die we hebben over onszelf en over het leven.

Hoe ontstaat onze mindset?

Elke baby, waar ook ter wereld, wordt geboren met een blanco mindset.
Mindset ontstaat o.a. door onze opvoeding. Door onze omgeving. Door wat onze omgeving ons vertelt.
Naarmate we opgroeien kunnen we opmerkingen krijgen, al dan niet verbaal, zoals:

  • Je bent niet goed genoeg.
  • Je zal niets bereiken.
  • Je bent lelijk.
  • Je hebt een slecht karakter.

Al gauw gaan we ons niet

  • Goed genoeg.
  • Mooi genoeg.
  • Slim genoeg gaan voelen.

En zo ontstaan er gaandeweg negatieve stemmetjes in ons hoofd die onze toekomst voor een groot deel gaan bepalen. Die stemmetjes gaan ons saboteren en ons gedrag beïnvloeden. Je wordt wat je denkt.

Goed nieuws!

Je kan je mindset veranderen. Dat kan iedereen. Ook jij die dit leest.

Toen ik begon te beseffen wat de kracht van gedachten was, hoe mijn eigen negatieve stemmetjes, onbewust overgenomen vanuit mijn opvoeding, mijn leven beïnvloeden, ben ik mijn manier van denken over mezelf en over het leven gaan veranderen. Wauw! Er ging een nieuwe wereld voor me open. Mijn leven begon op vele vlakken te veranderen. Want ik wilde echt gelukkig worden.

Ik hanteerde twee manieren:

Telkens er een negatieve gedachte in me opkwam, ging ik er niet langer op in. In plaats daarvan observeerde ik de gedachte, accepteerde ze en veranderde de gedachte in een positieve gedachte. Ik stopte met vechten tegen deze gedachte. Ik besefte, ertegen vechten, versterkte ze enkel maar.

Of …

Ik stelde me mijn gedachten voor als treinen die vanuit alle richtingen het station binnenkwamen. Het was aan mij om te kiezen in welke trein ik stapte en welke zonder mij vertrok.


Telkens ik me bewust werd van een negatieve gedachte over mezelf stelde ik me vaak de volgende vragen:

  • Van wie is die gedachte of overtuiging?
  • Wie hoor ik?
  • Is deze gedachte of overtuiging wel waar?

Dit was niet altijd gemakkelijk, maar ik heb vol gehouden.

Elk moment is een nieuw begin. Het meest ideale moment is NU!

Jij kan hier en nu beslissen om met jouw gedachten aan de slag te gaan. Jij en jij alleen hebt de macht over jouw gedachten. Aan jou de keuze! Kies wijs! Kies voor een positieve mindset! Jouw nieuwe manier van denken zal een nieuwe wereld voor jou laten opengaan. Dat heeft het voor mij gedaan. Dat doet het voor iedereen. Ja, ook voor jou.

Geschreven door:  Justyna Domanska - Heal Your Life Teacher van  Just – Do coaching & training
Geïnspireerd door: Louise L. Hay

Hoe kun je als hoog sensitieve vrouw meer rust, balans, liefde en harmonie in je leven brengen?

the-many-spectrums-of-high-sensitivity-1.png

“Selfcare” is het antwoord.

Goed voor jezelf zorgen, is of zou een prioriteit moeten zijn in je dagelijkse leven. Maar wat houdt dat nu eigenlijk precies in?

Eerst misschien even wat uitleg bij het woord “hoogsensitief”. Bij personen die hoogsensitief zijn, komen prikkels heviger binnen. Dit heeft te maken met hoe het zenuwstelsel deze prikkelingen verwerkt. Hun zenuwstelsel filtert alle input niet zoals dat eigenlijk bij de gemiddelde mens gebeurt.

Vandaar dat een HSP’er (=hoogsensitief persoon) meer tijd nodig heeft om dingen te verwerken en te plaatsen. Meer rust helpt om te herbronnen.

Als HSP’er is zelfzorg bijgevolg nog belangrijker om extra aandacht aan te besteden. Hoogsensitief zijn is geen ziekte. Je bent zo geboren. Er zijn gradaties en een aantal kenmerken vind je zeker in boeken, internet, FB, opleidingen enz.

Eens dat je weet dat je hooggevoelig bent, is het een kwestie van de valkuilen om te buigen in je voordeel. Gebruik je gevoeligheid om er positieve dingen mee te doen.

Voorbeeld: Je bent gevoelig voor geuren, kleuren, geluiden, licht, energieën, beelden, drukte. Als je deze gevoeligheid omzet en gebruikt als talent, heb je er meer plezier van en doet het deugd. Het ontspant je en brengt je geest tot rust. Het creatieve komt sterk aan bod. Je kunt in je vrije tijd, als hobby of zelfs als beroep werken met geluid. Maak of luister naar muziek. Velen zetten hun handvaardigheid in als talent bv tekenen, schilderen, potten bakken, tuinieren. Maak je gevoeligheid niet zwaar. Wees je er bewust van en gebruik het meer als een pluspunt dan een minpunt.

Selfcare is nodig voor iedereen: jong, oud, kind, volwassene, man, vrouw. Pas op 54-jarige leeftijd werd het mezelf duidelijk dat ik wel eens hoogsensitief kon zijn. Ik zocht in boeken en op internet wat dat inhield. Ik vond een beschrijving en een lijst met veel kenmerken. Het één en ander verklaarde wel waarom ik me zo voelde zoals ik me een heel stuk van mijn leven al voelde. Vermoeidheid, stress, ziekte, spanningen in mijn lijf, niet of onrustig slapen, weinig concentratie kortom alles was zwaar. De puzzelstukjes vielen hier en daar op zijn plaats, maar ik had nog heel veel vragen. Uiteindelijk na een flinke burnout was ik het zat om me nog zo slecht te voelen en ging op zoek naar antwoorden...

  • Hoe moest ik dat nu aanpakken?
  • Wie kan me daar bij helpen?
  • Waar kan ik terecht met mijn vragen en onduidelijkheden?

Mijn burn -out was de druppel die de emmer deed overlopen. Als HSP’er zag ik zelf niet dat ik ver over mijn grenzen zat totdat ik helemaal blokkeerde en er weinig van mijn “eigen ik” overbleef. Ik leerde tools en oefeningen om toe te passen wanneer ik er nood aan had.

Wat houdt selfcare nu precies in?

Zorgen dat je zowel op mentaal, fysiek als emotioneel vlak en het zielsgebeuren in balans bent. Zelfzorg is niet alleen goed voor je lichaam zorgen door je te laten verwennen met een gelaatsverzorging, een lekker parfum te kopen, regelmatig te sporten, op je voeding te letten, een goede nachtrust hebben. Het is in ieder geval wel al een stevige basis.

Extreme Selfcare gaat nog verder.

Je wil je leven drastisch veranderen zodat je niet ernstig ziek wordt of mentaal eronder doorgaat. Je goed voelen in je job, in een huis wonen waar je je geborgen en veilig voelt, omgaan met mensen die je waarderen, respecteren en nemen zoals je bent. Dit noem je “extreme” selfcare. Deze methode werpt het meest vruchten af. Het is een kwestie van discipline, doorzettingsvermogen en beslissingen nemen als je wil overleven. Het zijn krasse uitspraken, maar het is buigen of barsten. Het vereist intens innerlijk werk.

Twee uitblinkers op dit gebied zijn Louise Hay en Cheryl Richardson.

De filosofie van Louise Hay is gebaseerd op een aantal basisprincipes. Haar uitspraak en tevens de naam van haar basisopleiding is: “Je kan je leven helen” of in het Engels “ Love yourself, heal your life”.

Ze vertrekt vanuit de principes dat je in wezen al genoeg bent, het waard bent om er te zijn, je niet hoeft te veranderen, maar enkel teruggaan naar wie je in essentie bent namelijk “liefde”.

Kritiek op jezelf brengt je in een negatieve spiraal.

  • Aanvaard wie je bent.
  • Ga ervan uit dat je een geweldig mens bent en dat ook jij werkpunten hebt die er gewoon bij horen.
  • Werk aan jezelf door met innerlijk werk te transformeren en stop met enkel eerst goed voor anderen te zorgen ( pleasen).
  • Als jij je goed in je vel voelt, straal je dit ook uit naar je naasten. Van hieruit kun je dan vanzelf ook beter voor de anderen zorgen.

Daarom is het absoluut een basisvereiste van aan zelfzorg te doen en is het zeker niet egoïstisch. In tegendeel.

Cheryl Richardson – vriendin en naaste medewerker van Louise Hay – gaat nog verder dan de gewone zelfzorg, die vaak al heel straf is. Ze heeft een boek geschreven met als titel “de extreme selfcare methode”.

Ze beschouwt het als een recht van bestaan en levensnoodzakelijk dat je nog dieper mag graven. Het brengt wel vaak met zich mee dat er mensen uit je leven verdwijnen, maar anderzijds weer anderen in je leven komen die meer op jou zijn afgestemd. Anderen kun je niet veranderen; jezelf kun je wel transformeren tot diegene die je in de kern bent. Doch doorheen de opvoeding, je leven en werk zijn er laagjes gevormd over jouw kern. Het afpellen van die laagjes noem je “innerlijk werk’ verrichten.

Hoe pak je dat aan?

  • door je te informeren, stappen te zetten, aan innerlijk werk te doen
  • door te leren van jezelf te houden
  • door in je eigen kracht te staan en van daaruit beslissingen te nemen
  • door bewustwording en rust te creëren
  • door deel te nemen aan een Selfcaretraject / extreme selfcare methode
  • door Heal Your Life workshops van Louise Hay te volgen

Tips

  • Twijfel, angst, onzekerheid is begrijpelijk, maar veranderen niets aan je leven.
  • Wacht dus niet te lang met stappen te zetten, want iedere dag is er één te veel om je ellendig te voelen.
  • Contacteer mensen, vraag info, ga op zoek naar wat het best bij je past.
  • Maak gebruik van een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek om te zien of er een match is waarbij jij je goed voelt.
  • Take good care of yourself and you will sparkle and shine as bright as a star!

Geschreven door: Heal Your Life Teacher 'Brigitte Swinnen' van www.selfcare-academy-mara.be

 

Voel hoop en licht na rouw en verlies!

you can heal your heart.jpg

Er zijn verschillende vormen van verlies in ons leven. Niet allen de dood is een verlies maar ook echtscheidingen, ontslag, verhuizing, faillesement, pensioen, diefstal, enz…..

Hoe je het draait of keert, we krijgen allemaal te maken met verlies en rouw in ons leven. Verlies en de dood hoort bij het leven. Hoewel het bij het leven hoort, gaan we er heel krampachtig mee om. Door de overtuigingen, verwrongen gedachten over relaties en de liefde die we meekregen van onze ouders, grootouders, opvoeders hoe we met verlies moeten omgaan, blijven we hangen en beperken we onszelf in het voelen en doorvoelen van onze emoties.

Het voelen en doorvoelen is eigenlijk de eerste stap naar heling. Door deze overtuigingen en heel dikwijls taboes in het doorvoelen van je gevoelens blokkeren we. Als ik “nu” terugkijk naar mijn levenspad heb ik al heel wat verliezen meegemaakt op allerlei vlakken en met vallen en opstaan heb ik deze verliezen allemaal “doorleeft” en niet “doorvoelt”!!!! Ik wist niet beter!

De dood van mijn man Luc (4 maart 2014), na een lang ziekproces, was zoals een mokerslag op mijn hoofd. Ik was helemaal uit het lood geslagen. Mijn verdriet was ondraaglijk. "Waarom overkwam mij dit?". Mijn man zaliger was immers een uitbundige, geestige, vriendelijke en briljante persoon met wie ik een prachtig leven heb gehad. Ik kon niet begrijpen dat “het universum” ons uit elkaar haalde. Mijn wereld stortte in en mijn geloof was ik kwijt, mijn kracht was ik kwijt , ik had alleen nog negatieve gedachten en ik verdween in een geitenwollensokkenverhaal. Ik ging als een schaduw door het leven. De dood was voor mij een vijand die uiteindelijk over ons zegeviert.

Hier wil ik het graag even over hebben over het verlies van een dierbare, hoe je het verlies van iemand waarvan je zielsveel houdt onderdeel van het leven kan laten zijn. En dat het niet altijd lijden hoeft te zijn. 

Dit inzicht en deze helderheid heb ik gevonden dankzij de boeken van Louise Hay en haar treatments ben ik mijn inzichten over het leven en de dood gaan veranderen. Het is vooral de manier waarop we ons leven leven en beleven hoe we omgaan met de dood. Hier heb ik vooral ontdekt hoe sterk je gedachtenkracht is. Wat je uitzendt krijg je terug. Dat wat we denken wordt waarheid. Bijna 6 jaar heb ik erover gedaan om het verlies te verwerken van de dood van mijn man zaliger. Vanuit mijn eigen ervaring is het mijn intentie dat jij je rouw volledig leert doorleven en dat zonder in verdriet en leed te blijven hangen. Verdriet is niet een aandoening die moet worden genezen; het is geen ziekte, maar een natuurlijk onderdeel van ons leven.

Het universum kent geen verlies, het weet dat elk begin een einde heeft. De liefdesband kan door de dood niet verbroken worden. Rauwe rouw brengt heel veel pijn met zich mee. Deze pijn gaan we niet vermijden, we maken er geen omweg langs maar we leren er doorheen te gaan. Ik heb geleerd mijn gedachten op een plek te houden waar ik alleen nog maar met heel veel liefde aan mijn geliefde terugdenkt, niet met alleen maar verdriet.

Ik leef nu met de heldere gedachten dat we allemaal geboren worden, groeien en sterven wanneer dat onze tijd gekomen is, anders is het leven zinloos. Hoewel mijn grote liefde gestorven is, gaat mijn leven door en ook dat van jou. Je komt in een nieuwe wereld terecht waar de andere niet meer fysiek aanwezig is. Weet dat de liefde die je had voor de overledene je nog steeds kan voelen ook al is hij/zij niet meer fysiek aanwezig.

Ieder mens is uniek en ieder mens heeft zijn eigen manier van rouwen. Het rouwproces bestaat uit verschillende taken. Het vraagt tijd om die taken op te nemen en door te maken. Hoeveel tijd dit neem is voor iedereen uniek en hangt af van de relatie die je had met de overleden persoon.

Jouw verdriet is een weerspiegeling van de liefde, bewijs van jullie liefde met de overleden persoon. Elke traan is een bevestiging dat jullie diep en intens hebben liefgehad. Niemand mag dit van jou afpakken. Je geeft je herinneringen een plek in je hart. Als je het verlies na verloop van tijd accepteert, is het mogelijk dat je er een diepere betekenis in zal ontdekken.

De affirmatie die ik hierbij dikwijls heb gedaan is: “Ik ben geen slachtoffer van deze tragedie. Door deze ervaring zal ik ook groeien!”

Dank zij de inzichten die ik heb opgedaan van Louise Hay kan ik nu dankbaarheid voelen voor de tijd die mijn man en ik samen hier op aarde hebben doorgebracht. En ja idd, als je verdriet hebt, is dat heel moeilijk voor te stellen dat er iets goeds uit een verlies kan voortkomen. Ik vraag je hierbij vertrouwen te hebben in levensproces. Onthou dat als we vrede hebben met de dood ons leven pas kan beginnen.

Voor mezelf heb ik nu gekozen de schijn van geluk niet op te houden en mijn ware gevoelens te tonen. Mezelf de tijd te gunnen om te rouwen. Want we ondervinden dat het ene verlies een ouder verlies uit het verleden losmaakt waar we niet volledig over gerouwd hebben. Rouw is het helingsproces dat uiteindelijk onze pijn verlicht. We moeten er enkel voor zorgen dat onze verwrongen gedachten niet in de weg staan.

Er is hoop en licht na rouw en verlies en je kunt je hart helen!

Goede affirmaties van Louise Hay die mij enorm hebben geholpen tijdens mijn rouwproces. Affirmaties die je kunnen helpen om de dood te aanvaarden en het verdriet om het verlies van een dierbaar persoon te verwerken.

  • Ik geef elke nieuwe dag toestemming om mijn de schoonheid van mijn nieuwe leven te tonen. Ik ben in vrede.
  • Ik laat liefdevol los, in de wetenschap dat de liefde onvergankelijk is.
  • We komen altijd weer bijeen op een volmaakt moment en op een volmaakte manier.
  • De dood is een poort naar een nieuw leven
  • Ik heb vrede met het rouwproces.
  • Ik gun mezelf de tijd om mijn verdriet te verwerken
  • Ik hou van mezelf ook als ik verdrietig ben
  • De dood maakt op natuurlijke wijze deel uit van het leven. Iedereen
  • sterft op een volmaakt moment.
  • Ik weet dat ik altijd veilig en geliefd ben, en dat het leven me altijd steunt.
  • Onze geest, onze ziel is altijd veilig en heeft het eeuwige leven.
  • Ik laat mijn liefde stromen en ben mezelf en anderen tot steun.
  • De dood bestaat niet. De vorm verandert, meer niet!!

Wil je graag jouw weg vinden in de doolhof van jouw emoties? 

Neem dan contact op met één van de Heal Your Life Teachers. 

Heel veel liefs,
Linda

Geschreven door:

Heal Your Life Teacher Linda Deroy van Rainbow Horses
www.rainbowhorses.be

Wanneer het praten maar niet wil vl… vl… vlotten!?

stutter.jpg

Een groot deel van mijn tienerjaren en volwassen leven heb ik te kampen gehad met spreekspanningen in de vorm van stotteren. Voor iemand die stottert zijn praten en ontspanning twee woorden die onmogelijk met elkaar te rijmen vallen.

De wens om te praten wordt namelijk gesaboteerd door een mentale en fysieke blokkade waar je niet tot moeilijk doorheen kan. Praten is een strijd, een gevecht dat je liefst zo veel mogelijk uit de weg gaat. Naar de bakker gaan, een tekst voorlezen in de les, een verhaal vertellen onder collega’s, een vraag van een onbekende beantwoorden op een feestje of op straat,… gaat steeds gepaard met de nodige dosis stress, angst en onzekerheid.

Stotteren tijdens deze situaties staat gelijk aan falen en wordt gevolgd door een flinke portie zelfkritiek, woede, machteloosheid, schaamte,… Een vicieuze cirkel met een grote impact op iemands zijn. Herhalende stotterervaringen zorgen voor het ontwikkelen van diepgewortelde beperkende overtuigingen. Ik ben niet goed genoeg, ik ben minder waard dan anderen,…

Het ego is snel gekwetst en het is dan ook belangrijk om voor de buitenwereld zo vloeiend mogelijk over te komen. Elke persoon die stottert ontwikkelt dan ook hulpmiddeltjes bij de vleet om aan die vereiste te voldoen Mijn voornaamste hulpmiddel bestond erin om een groot deel van mijn longinhoud uit te ademen alvorens te starten met praten.

Zie het als een soort aanloop dat zorgde voor minder spanningen in mijn keel. Een boodschap overbrengen met een beperkte longinhoud verplichtte mij om heel snel te praten, een bijkomend voordeel aangezien ik dan minder lang in de spotlights stond. Het feit dat ik steeds een vrij zenuwachtige indruk achterliet nam ik er met enige schaamte bij. Alles is beter dan stotteren…

Enorm veel tijd en energie gaan verloren in het analyseren en beleven van toekomstige situaties. Hoe ga ik iets vertellen? Als ik dat woord in die zin gebruik ga ik zeker stotteren. Naast wie ga ik plaatsnemen? Zijn er knappe dames aan het wachten bij de bakker of enkele oudjes bij wie het wat minder uitmaakt als ik de mist in ga? Een autorit naar het werk kan volledig in het teken staan van de voorbereiding voor mogelijke gesprekken die dag. Thou shalt not fail! Er zijn momenten geweest dat ik wenste dat ik niet kon spreken aangezien gebarentaal toch zo aantrekkelijk leek. Daar kon ik wel mee uit de voeten.

Via een intensief logopedie traject en een verzameling opleidingen inzake persoonlijk groei, heb ik de angst voor het spreken kunnen overwinnen. De Louise Hay teacher opleiding die ik onlangs gevolgd heb, heeft mij aanvullende waardevolle inzichten en handvaten geven.

Mijn voormalige logopedist organiseert jaarlijks enkele spreekweekenden voor lotgenoten. Als dankbaarheid en persoonlijke uitdaging deel ik er graag mijn persoonlijke ervaringen en opgedane kennis door het geven van één van de vele workshops tijdens zo’n weekend. Als Louise Hay teacher heb ik nu materiaal bij de vleet om toekomstige workshops mee te vullen. Klinkt mijn verhaal herkenbaar voor jou? Heb je soms te kampen met angst voor het spreken? Probeer dan zeker één van de hierna volgende Louise Hay tips die je onmiddellijk kunt toepassen.

TIPS

De basis filosofie van Louise Hay bevat negen basisprincipes waar ik er graag eentje van toelicht:

  • Zelfacceptatie & zelfwaardering zijn de sleutels tot positieve veranderingen

Onszelf bekritiseren en beoordelen kunnen we als de beste nadat het alweer niet gelukt is om een bepaald woord zonder moeite uit te spreken of na het ontwijken van een bepaalde situatie. Oude beperkende overtuigingen worden bevestigd en voeden de angst voor toekomstige situaties.

Zeg daarom regelmatig tegen jezelf: “Ik hou van mezelf en keur mezelf goed in alle omstandigheden” of “Ik vind het fantastisch dat ik open en vol zelfvertrouwen over mijn stotteren kan praten”. Probeer dit ook eens in de spiegel en voel wat je ervaart als je deze zinnen luidop tegen je zegt.

  •  Visualisatie

Kies een rustige locatie en neem plaats op een stoel of leg je comfortabel neer. Doe jouw ogen dicht en visualiseer toekomstige situaties waarbij je vol zelfvertrouwen het woord neemt. Je past onverstoorbaar jouw logopedie technieken toe, wat de reactie van jouw luisteraars ook moge zijn. Je geniet duidelijk van het praten met passie, kleur en intonatie. Jouw publiek hangt aan je lippen bij elk woord. Ze luisteren aandachtig naar jou en vinden het fantastisch dat je zonder enige schroom jouw logopedie technieken toepast. Je neemt met plezier jouw plek in en je neemt ruim jouw tijd om op een rustig en voor jou aangenaam tempo te praten. Je luistert ook aandachtig naar wat anderen te vertellen hebben. Indien je zou stotteren dan beschik je over voldoende authenticiteit en zelfrelativering om er luchtig mee om te gaan en terug van het moment te genieten. Je geniet ontspannen van jouw stem en je staat in jouw kracht als je vragen zou krijgen over het stotteren want daar weet jij alles over te vertellen.
Herhaal deze visualisatie regelmatig.

  • Moeten/kunnen oefening

Louise Hay zegt dat het woord “moeten” of “zou moeten” één van de schadelijkste woorden in onze woordenschat is. Telkens wanneer we het woord moeten gebruiken, impliceren we dat we zelf of anderen iets verkeerd doen. Moeten heeft ook telkens een schuldgevoel tot gevolg als we er niet aan voldaan hebben. We willen ons echter vrij voelen en zelf keuzes kunnen maken.

Concreet:
Vul de zin “Ik moet … “ aan met bijvoorbeeld “… vlot praten”.
Vervang vervolgens “Ik moet” door “Als ik wil kan ik …”. “Als ik wil kan ik vlot praten” geeft je onmiddellijk meer vrijheid en zorgt ervoor dat je jezelf niet met een schuldgevoel opzadelt als je niet aan jouw eigen verwachtingen kunt voldoen.

  • De delen van onze persoonlijkheid

Personen die stotteren identificeren zich helemaal met het stotteren. Ze zijn een “stotteraar” in een wereld van vloeiend sprekenden. Daarom gebruik ik de door mijn logopedist in het leven geroepen term “persoon die stottert”. De delen van onze persoonlijkheid oefening draagt ertoe bij dat andere veelal ondergesneeuwde aspecten of kwaliteiten van onze persoonlijkheid belicht worden. Het geeft veel minder belang aan het stotteren en geeft je een boost in jouw zelfvertrouwen.

Concreet: Schrijf 10 goede eigenschappen, kwaliteiten, vaardigheden van jezelf op een blad papier en maak gebruik van krachtige bijvoeglijke naamwoorden.  Jawel, je bent nog veel meer dan een persoon die stottert!

Geschreven door:

Heal Your Life Teacher Benny Remory van Insight Coaching
www.insight-coaching.be

Hoe denken vrouwen over.....?

christel blog.jpg

Begin september 2017 plaatste ik een enquëte op facebook en 100 enthousiaste vrouwen namen deel aan deze enquëte waarvoor mijn grote dank. De resultaten waren voor mij een bevestiging dat vrouwen zichzelf nog veel te weinig graag zien. Ze zijn te hard gefocused op de buitenkant.

Uiteraard speelt de druk van sociale media daarin een grote rol want in het tijdperk van de rubensvrouw had een mollige vrouw veel méér aanzien dan in deze tijd. Nu bollen de tijdschriften uit dat je met maatje 38 al bij de volslanke vrouwen hoort, allerlei kapsels en schoonheidsidealen staan in geuren en kleuren beschreven en je wordt toch wel benadeeld bij sollicitatiegesprekken als je er niet zo fantastisch uit ziet.

Hoog tijd om daar terug verandering in te brengen want het allerbelangrijkste is nog altijd de binnenkant van de mens die véél meer waarden en talenten laat zien dat je meestal niet kan zien aan de buitenkant.

Eventjes teruggaande naar de enquëte:

  1. De eerste vraag die ik stelde, was of men 100 % tevreden was met haar uiterlijk: 15% ja – 17 % bijna tevreden – 6 % soms – 62% nee
  2. Daarop was mijn volgende vraag, waarover waren ze dan niet tevreden? Op de eerste plaats was dat algemeen hun gewicht en slanker willen zijn. Daarop volgde hun buikje, billen en bovenbenen maar ook over het haar was men niet tevreden. Men zou graag dikker en voller haar willen hebben. Verbetering van de tanden is ook naar voren gekomen. Niet tevreden over de borsten, hun gezicht, de lengte, de bovenarmen die wat strakker mogen zijn, liefst minder of geen rimpels, last van spataders, kalknagels, correctie van de neus, dubbele kin, overbeharing, ooglidverbetering, kalkoennekje was ook storend en daarnaast stond vel en vetverwijdering op het wenslijstje om te veranderen.
  3. Is uiterlijk belangrijk voor jou ? 90 % ja – 10 % nee
  4. Speelt uiterlijk een rol in jouw leven, je werk of je relatie ? 55 % ja – 18 % soms - 27 % neen
  5. Heb je al geprobeerd om je uiterlijke te veranderen? 42 % ja - 58 % nee
  6. Kan jij in de spiegel kijken en zeggen dat jij 100 % van jezelf houdt? 52 % ja - 48 % nee vanwege hun gewicht, tekortkomingen, schuldgevoel, zich niet krachtig genoeg voelen en er zijn nog een aantal dingen te verbeteren. Vrouwen stellen zichzelf dus voorwaarden voordat ze volledig van zichzelf kunnen houden.
  7. Als laatste vraag stelde ik of men het leven leidde waarvan ze droomden? Slechts 36 % zei volmondig ja maar 64 % antwoordde nee met de volgende redenen: iets houdt mij nog tegen, te weinig geld, geen partner, moeilijkheden op het pad, menopauze, gezondheid, scheiding, tijd tekort, laag zelfbeeld, geen lef, faalangst, comfortzone...

Uit deze enquête mogen we toch samenvatten dat héél wat vrouwen nog worstelen met hun uiterlijk. Als je echt gefocused bent op je uiterlijke, je buitenkant dan verlies je de aandacht voor wat eigenlijk echt belangrijk is in het leven. Jouw ziel bevindt zich aan de binnenkant, je innerlijke en dat is wat we willen zien en ontdekken.


MIJN TIP: 

  • Durf eens in de spiegel kijken zonder te oordelen.
  • Wees mild voor jezelf en vooral liefdevol. 

 

Geschreven door: Heal Your Life Teacher & Life Coach Christel van Loon van Leef met lef 

Graag leert Christel jou hoe je véél meer van jezelf en je prachtige lichaam kan houden zodat je zonder complexen maar met véél meer lef en zelfvertrouwen in het leven kan staan. Christel helpt je om de focus op de buitenkant te verleggen naar je binnenkant. En dan ontstaan er wonderen en ga je acties nemen om je droomdoelen waar te maken.

 

Durf je boos worden?

mandela.jpg

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb het heel lang moeilijk gehad met boos worden op anderen. Ik ben er zeker van dat het ergens de oorzaak in mijn jeugd heeft, want ik heb nooit echt ruzie in mijn naaste omgeving gezien. Ik heb mijn ouders nooit echt boos zien worden op elkaar. En sowieso word je als kind toch vaak afgeschermd als er ruzie is of als mensen boos worden op elkaar. 

Enkele jaren geleden werd ik bedrogen door mijn ex, en had ik dus alle recht om boos te zijn. Toch was ik het in eerste instantie niet, of beter gezegd, ik was het wel, maar ik hield het in mij. Het was voor een deel ook een boosheid op mezelf, dat ik het niet gezien had, dat ik het had toegelaten… Misschien was ik wel bozer op mezelf dan op hem. En door zo onbewust boos te zijn op mezelf kweekte ik een beschermlaag van maar liefst 12 extra kilo’s.

In het boek “Je kunt je leven helen” van Louise L. Hay kan je lezen dat overgewicht een behoefte aan bescherming is… bescherming tegen pijn, gekleineerd worden, kritiek, seksuele toenaderingen, tegen algemene en specifieke angsten voor het leven.

In de zomer van 2014, toen ik bijna 2 jaar uit elkaar was met de ex, besloot ik dat ik maar eens eindelijk moest gaan werken aan die boosheid, want dat het me te veel energie begon te kosten om ze in te houden. Dat wil niet zeggen dat ik mijn ex ben gaan opzoeken en geweld tegen hem gebruikte, of dat ik tegen hem ben gaan staan roepen. 

Dankzij alle cursussen die ik ondertussen volgde en mijn Heal Your Life Teacher & Coachtraining van Louise Hay leerde ik gelukkig dat je boosheid en woede ook kan uiten zonder dat de andere persoon erbij is, en dat jij dan evenzeer je emotie kwijt bent. 

Ik deel heel graag met jou hoe ik te werk ging! Dit is mijn persoonlijke proces, en ik hoop dat ik er jou mee kan inspireren om ook een grote kuis te doen in de woede/boosheid die jij misschien al lang vast houdt. Bij mij kwam er immers niet alleen de boosheid op mijn ex uit, maar ook best wel oude dingen.


Stap 1: WAAR BEN JIJ NOG BOOS OVER?

Neem een leeg blad papier en begin te schrijven… Geef jezelf antwoord op onderstaande vragen! Neem de tijd, ook al komt er even niets meer, om alles te noteren wat er ook maar in je op komt. Probeer je ego (je weet wel, dat kritische stemmetje in je hoofd) uit te schakelen, en noteer echt alles, hoe klein het misschien ook lijkt. Het feit dat het in je opkomt, wil zeggen dat het je nog dwars zit.


1. Waar ben je boos om op jezelf?
2. Op wie ben je boos en waarom?

Ik was dus boos op mezelf dat ik dit niet gezien had, dat ik het had toegelaten, dat ik er zo lang over gedaan had om met mijn gevoelens aan de slag te gaan. Ik was ook boos op mezelf omdat ik mezelf hierdoor tegenhield mijn hart te openen en nieuwe mensen toe te laten in mijn leven. Ik was ook boos op mezelf omdat ik geloofde dat ik die beschermlaag nodig had om me te kunnen weren tegen de wereld. Toen ik ging kijken op wie ik buiten mezelf nog boos was, was ik uiteraard nog boos op mijn ex, maar ik was ook nog boos op één van mijn bazen die me onheus behandeld had tijdens een vergadering. Ik was boos op een collega die met mijn pluimen ging lopen. Ik was boos op een leerkracht van vroeger die mij voor de klas belachelijk gemaakt had.
Laat alles naar boven komen, hoe klein het ook lijkt! Het mag, laat het vrij, laat het eruit!
Nu je de tijd genomen hebt om dit er allemaal uit te laten, heb je het halve werk al gedaan. Nu is de tijd gekomen om deze boosheid/woede op een gezonde manier te uiten.


Stap 2: JE WOEDE UITEN

Je stem gebruiken

  • Ga in je auto zitten. 
  • Verzeker je ervan dat alle ruiten gesloten zijn. 
  • Sta stil, dus zeker niet rijden met de wagen. 
  • Zet ongegeneerd je longen open en zet het op een brullen. 
  • Roep maar eens goed alles eruit! 

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit een zeer effectieve manier is om een boosheid te uiten. Nadat je uitgebruld bent, neem je enkele keren diep adem om je balans terug te vinden.

Je kan ook gewoon de tuin inlopen hoor! Maar het principe blijft hetzelfde. Je brult er lekker even alles uit, en dat doe je als je alleen bent.

De spiegel is je beste vriend
Een hele belangrijke tool die door mij vaak gebruikt wordt, is spiegelwerk. We kijken allemaal wel eens in de spiegel, maar kijken we ook echt naar onszelf in de spiegel? Ik leer straffe madammen hoe ze de spiegel kunnen gebruiken om onder andere te leren houden van zichzelf. Bij deze oefening gaan we de spiegel gebruiken om onszelf te uiten.

We doen net alsof de persoon waarop we boos zijn voor ons staat, in de spiegel dus. Als je woede naar jezelf toe wil uiten, is dat makkelijker want je ziet jezelf staan. Lukt het je niet, of vind je het moeilijk om de andere/anderen in de spiegel te zien en te vertellen wat je vertellen wil, dan kan je altijd een foto nemen en deze op de spiegel kleven, of je kan een papier nemen en daar de naam opschrijven van deze persoon.

Heb je het visualiseren onder de knie, laat dan eens alle emotie naar boven komen en zeg wat er allemaal op je lever ligt! Waarom ben je boos, durf diep gaan! Je hoeft niet aan de oppervlakte te blijven. Laat het er allemaal uit!

Niemand kan je horen, en jij kan alles uiten wat jij wil. Neem je tijd, en geef jezelf alle tijd die je nodig hebt. Komt er even niets meer naar boven, blijf dan even stil en voel of echt alles eruit is.

Hoe voel je je nu?

Opgelucht dat je het eens allemaal gezegd hebt? Ik weet dat hiermee de oorzaak niet is weggenomen, maar jouw emotie is er wel uit. Dat wil zeggen dat je nu zelfs een gesprek kan aangaan met de ander zonder deze emotie nog te moeten uiten, want dat heb je al gedaan. Je kan nu een dialoog aangaan. Voel je tijdens het gesprek dat er nog emotie zit, dan doe je er goed aan om het gesprek af te breken, en een nieuwe datum af te spreken. Ondertussen kan jij dan nog eens alle emotie aan de oppervlakte laten komen.


Schrijf het van je af
Je maakte in stap 1 een lijst van alle mensen waar je nog boos op bent. Neem nu je tijd om een brief te schrijven aan een bepaalde persoon, een groep personen of jezelf waarin je je gevoelens beschrijft/omschrijft. Nadat je dit neergeschreven hebt, kan je dit aan jezelf voorlezen (voor de spiegel heeft dit een dieper en meer helend effect) en daarna kan je de brief of het lijstje verscheuren/ritueel verbranden… (op een veilige manier!!!)

Uit deze verschillende manieren van het uiten van boosheid kies jij diegene die het beste bij je past. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe je deze emotie kan uiten. Ik stel voor dat je elke manier eens uitprobeert, en dan beslist welke het beste bij je past. Doe dit dan regelmatig. Ik maak nu elke maand een afspraak met mezelf in mijn agenda om mijn boosheid te uiten. Eerst werk ik rond mijn boosheid, en daarna doe ik er vergevingswerk rond. Door deze combinatie raakte ik in het najaar van 2014 mijn overtollige 12 kilo kwijt, en kon ik eindelijk opnieuw openstaan voor een nieuwe liefde.


Ik wens het jou ook toe! Dat jij je boosheid die je misschien al zo lang vasthoudt, kan uiten & kan loslaten. Het geeft je zoveel meer ruimte in je hoofd en in je hart! Wij helpen er je graag mee!


Geschreven door: Heal Your Life Teacher Lies Deboiserie van Licht coaching. Lies leert straffe madammen (opnieuw) houden van zichzelf.

Houden van jezelf in 12 eenvoudige stappen!

Love yourself affirmatie.jpg

Van jezelf houden is de basis van een gelukkig en positief leven.

Ik wil graag met je delen hoe belangrijk het is om van jezelf te leren houden... Toen ik dit 'concept' voor de allereerste keer hoorde, vond ik 'houden van jezelf' in eerste instantie heel confronterend en zelfs een beetje raar. 

Er kwamen allemaal gedachten naar boven zoals: 

  • Hoe kon ik houden van mezelf als ik - in mijn persoonlijke opinie - niet het ideale gewicht, uiterlijk, kledingstijl, studie, leven, baan, huis, .... had? Ik beantwoordde toch niet aan de verwachtingen van....
  • Is dat niet arrogant en ijdel?
  • Is dat geen masker opzetten? 
  • It is not done! 
  • Er moet eerst iets grondig veranderen alvorens...

Jaren geleden durfde ik dan toch de uitdaging met mezelf aangaan, want ik werd er steeds meer bewust van dat ik een groot deel van mezelf afwees én ik mezelf 'niet goed genoeg' vond. Mijn leven zag er toen heel anders uit... 

Ik kan je verzekeren dat ik dus 'weet' hoe moeilijk die eerste stappen zijn, maar ik kan je nog meer verzekeren dat de resultaten heerlijk voelen, als je vandaag die ene levensveranderende 'beslissing' neemt. 

Houden van jezelf heeft immers veel voordelen

Als je liefdevolle gedachtes hebt over en met jezelf dan ervaar je ook veel vaker positieve emoties en gevoelens.

Deze positieve emoties zijn weer nodig om een gelukkig en sereen gevoel in jezelf te weeg te brengen, waardoor je uitstraling als vanzelf in de positieve zin gaat veranderen; een fijne bijwerking. Je ziet er gewoonweg beter uit! 

Houden van jezelf vergemakkelijkt je leven zodat je het leven niet meer als een strijd aanvoelt. Je zal jezelf meer en meer in de 'flow' bevinden wat jouw geluksgevoel een duidelijke boost geeft.

Als je van jezelf kunt houden dan ben je eerder in staat om oude 'beperkende' denkpatronen over jezelf en het leven te doorbreken. Dit zorgt er weer voor dat je het geluk in jezelf gaat vinden. 

Houden van jezelf kan deuren voor je openen die voorheen gesloten leken. Het neemt onzekerheden weg als je oprecht van jezelf weet te houden. Datgene wat eerst moeilijk leek, wordt dan makkelijker. Moeilijkheden en risico's veranderen dan in 'uitnodigingen en uitdagingen tot groei'. Je wordt succesvoller in alles dat je onderneemt. 

Wanneer je vanuit het diepst van je hart genegenheid voor jezelf voelt, dan neem je jouw eigen behoeftes ook serieus. Het houden van jezelf zorgt er dus ook voor dat je veel meer luistert naar je eigen verlangens, waardoor je ze niet meer gaat verdringen. 

Hierdoor kan je ook duidelijker grenzen stellen die 'goed' zijn voor jou want je beseft dat jouw behoeftes even belangrijk zijn als die van de ander. Je gunt jezelf meer 'het goede in het leven' in de meest ruime zin van het woord en je kan duidelijk 'neen' zeggen tegen datgene wat niet langer werkt voor jou. 

Wetenschappelijk onderzoek heeft bovendien ook bewezen dat als we positieve gevoelens koesteren, ons lichaam een cocktail van gelukshormonen produceert die heilzaam zijn voor onze mentale en fysieke gezondheid. Bovendien maakt ons lichaam stoffen aan die ons immuunsysteem een boost geven!  

Omdat ik jou ook een gelukkig, gezond en positief leven wens, wil ik enkele bruikbare tips met je delen. 

En het mooie is, je hoeft er eigenlijk niets speciaals voor te doen, je kunt gewoon direct beginnen. Gewoon NU want dit is het juiste moment om van jezelf te gaan houden.

Dus neem NU de eerste stap om jezelf lief te hebben. En HOE je dat concreet kan aanpakken, kan je hieronder lezen. Ik kan je uit eigen ervaring garanderen dat als je de onderstaande tips consequent gedurende 3 maanden dagelijks toepast, dat je een ware transformatie tegemoet gaat. En dat is een belofte!  

Hou op met alle kritiek 

Kritiek verandert nooit iets ten goede. Weiger jezelf te bekritiseren. Aanvaard jezelf precies zoals je bent. Iedereen verandert. Als je jezelf bekritiseert, zijn je veranderingen negatief. Als je jezelf goedkeurt, zijn je veranderingen positief.

Maak jezelf niet bang
Hou op met jezelf te terroriseren met angstgedachten. Het is onaangenaam om zo te leven. Vind een mentaal beeld dat je plezier geeft. Zodra jij jezelf betrapt op een angstgedachte, verander deze direct in een plezierige gedachte.

Wees zacht, vriendelijk en geduldig
Wees zacht voor jezelf. Wees vriendelijk voor jezelf. Wees geduldig met jezelf terwijl je deze nieuwe manier van denken leert. Behandel jezelf als iemand van wie je veel houdt.

Waardeer jezelf
Zelfkritiek breekt de innerlijke kracht. Zelfwaardering bouwt deze innerlijke kracht juist op. Prijs en complimenteer jezelf zoveel je kunt, zonder te overdrijven. Een gezonde dosis waardering voor jezelf doet wonderen. Zeg tegen jezelf hoe goed je bent, ook in de kleine dingen.

Steun jezelf
Vind manieren om jezelf te steunen. Zoek je vrienden op en sta ze toe om jou te helpen. Om hulp vragen, als je het nodig hebt, is STERK zijn. Doe wat vaker leuker dingen voor jezelf! Steun jezelf ook met het 'doen' van affirmaties.

Wees vriendelijk voor je negativiteit
Wees mild voor jouw negatieve gedachten. Jezelf niet goed genoeg vinden, betekent eigenlijk dat jij jouw gedachten over jezelf haat. Veroordeel jezelf niet langer maar verander mild jouw gedachten, stap voor stap. Realiseer je ook dat je negatieve situaties onbewust gecreëerd hebt om in een bepaalde behoefte te voorzien. Nu vind je nieuwe, positieve manieren om in deze behoefte te voorzien. Laat dus liefdevol oude patronen los.

Verzorg je lichaam goed
Zorg dat je iets te weten komt over voeding, ontspanning en lichaamsbeweging. Wat voor brandstof heeft jouw lichaam nodig voor een optimale energie en vitaliteit? Van welke lichaamsbeweging kan jij genieten? Bemin en vereer de tempel waarin je leeft.

Spiegelwerk!
Doe dit experiment gedurende minstens 3 maanden. Kijk jezelf vaak in de ogen. Communiceer met groeiend gevoel van liefde dat je voor jezelf hebt. Vergeef jezelf terwijl je in de spiegel kijkt. Spreek tegen je ouders terwijl je in de spiegel kijkt. Vergeef hen ook. Zeg minstens drie keer per dag tegen jezelf terwijl je in de spiegel kijkt: “Ik hou van jou, ik hou werkelijk van jou!”

Zorg voor meer plezier en genot in je leven
Als je zorgt voor meer plezier in je leven, is dat niet alleen goed voor je zelfvertrouwen en je geluksgevoel, maar help jij jezelf ook langer gezond te blijven. Genieten is goed voor onze mentale kracht als onze fysieke gezondheid. Én het is nog leuk op de koop toe.

Leer om het goede te ontdekken en te zien.
Wanneer je leert om schoonheid te zien in alles, zie je ook de schoonheid in jezelf. Geniet van de fluitende vogels. Stop gewoon eens als je jonge eendjes ziet, ruik aan een bloem, geniet van de ondergaande zon en de mooie tinten ervan in de lucht. Dwing jezelf om echt te kijken, i.p.v. in gedachten van het één naar het ander te rennen. Neem de tijd om rond te kijken en ervaar met al je zintuigen.

Hou van jezelf en DOE het NU! 
Liefde is niet een gevoel maar een keuze. Wacht niet totdat je weer beter bent, afgeslankt bent, een nieuwe baan, gestopt bent met een ongezonde gewoonte of een nieuwe relatie hebt…. Begin nu en doe het zo goed als je kan! 

NEEM NU DIE ENE TRANSFORMERENDE BESLISSING 
Maak gewoon de keuze om van jezelf te houden. Je bent het waard. Je hoeft niet eerst aan allerlei voorwaarden te voldoen. Je bent goed genoeg zoals je bent, niemand kan beter ‘jij’ zijn dan jijzelf. Hoe meer je van jezelf houdt, hoe gemakkelijker het voor je zal zijn om je hart te openen voor andere mensen in je leven. 

Nog enkele extra tips

  • Zoek iets wat je leuk vindt aan jezelf en durf dit aan jezelf te vertellen in de spiegel! 
  • Om je zelfvertrouwen te vergoten kun je een vaardigheid of talent dat je goed beheerst uitbouwen en delen met de wereld. 
  • Om je zelfbeeld op te vijzelen kun je een zoeken naar die karaktereigenschappen die je leuk vindt aan jezelf en deze wat actiever op de voorgrond zetten. 
  • Om je eigenwaarde te laten toenemen, stop je onmiddellijk met jezelf te vergelijken met anderen.
  • Wees liefdevol en mild voor en naar jezelf, net zoals je dat zou zijn voor je kind of liefste vriendin.

Tot slot zou ik willen zeggen dat als er mensen zijn die je naar beneden halen en die je pijn doen en/of hebben gedaan, dat het meer zegt over diegene die dat doet dan over jou als persoon.

Laat jouw gevoel van eigenwaarde nooit afhankelijk zijn van de mening van andere mensen. Dat is maar een mening, gebaseerd op een onvolledig beeld van jou.

Wat je verleden ook is, hoe je omstandigheden nu ook zijn. Jouw toekomst is aan jou. Als jij er nu voor kiest om jezelf te accepteren zoals je bent en onvoorwaardelijk te houden van al je talenten, je eigenaardigheden, je unieke uiterlijke kenmerken en alle liefde die je te geven hebt. Dan schrijf jij een hele mooie, liefdevolle toekomst voor jezelf.

Geluk betekent van jezelf houden en je minder druk maken om de waardering van anderen.

Nog meer tips om Van Jezelf te houden en meer zelfvertrouwen? Dan schrijf je in voor onze workshops, trainingen of coaching. Wij helpen je graag op weg! 

Geschreven door: Mary-Roos Nijs van Inner Wellness 
Geinspireerd door: Louise Hay

Dienstverlenervoordekmo-p_black-01.png

Banner_200x205 klein.jpg