uk
Heal Your Life
 
the-many-spectrums-of-high-sensitivity-1.png

Hoe kun je als hoog sensitieve vrouw meer rust, balans, liefde en harmonie in je leven brengen?

“Selfcare” is het antwoord.

Goed voor jezelf zorgen, is of zou een prioriteit moeten zijn in je dagelijkse leven. Maar wat houdt dat nu eigenlijk precies in?

Eerst misschien even wat uitleg bij het woord “hoogsensitief”. Bij personen die hoogsensitief zijn, komen prikkels heviger binnen. Dit heeft te maken met hoe het zenuwstelsel deze prikkelingen verwerkt. Hun zenuwstelsel filtert alle input niet zoals dat eigenlijk bij de gemiddelde mens gebeurt.

Vandaar dat een HSP’er (=hoogsensitief persoon) meer tijd nodig heeft om dingen te verwerken en te plaatsen. Meer rust helpt om te herbronnen.

Als HSP’er is zelfzorg bijgevolg nog belangrijker om extra aandacht aan te besteden. Hoogsensitief zijn is geen ziekte. Je bent zo geboren. Er zijn gradaties en een aantal kenmerken vind je zeker in boeken, internet, FB, opleidingen enz.

Eens dat je weet dat je hooggevoelig bent, is het een kwestie van de valkuilen om te buigen in je voordeel. Gebruik je gevoeligheid om er positieve dingen mee te doen.

Voorbeeld: Je bent gevoelig voor geuren, kleuren, geluiden, licht, energieën, beelden, drukte. Als je deze gevoeligheid omzet en gebruikt als talent, heb je er meer plezier van en doet het deugd. Het ontspant je en brengt je geest tot rust. Het creatieve komt sterk aan bod. Je kunt in je vrije tijd, als hobby of zelfs als beroep werken met geluid. Maak of luister naar muziek. Velen zetten hun handvaardigheid in als talent bv tekenen, schilderen, potten bakken, tuinieren. Maak je gevoeligheid niet zwaar. Wees je er bewust van en gebruik het meer als een pluspunt dan een minpunt.

Selfcare is nodig voor iedereen: jong, oud, kind, volwassene, man, vrouw. Pas op 54-jarige leeftijd werd het mezelf duidelijk dat ik wel eens hoogsensitief kon zijn. Ik zocht in boeken en op internet wat dat inhield. Ik vond een beschrijving en een lijst met veel kenmerken. Het één en ander verklaarde wel waarom ik me zo voelde zoals ik me een heel stuk van mijn leven al voelde. Vermoeidheid, stress, ziekte, spanningen in mijn lijf, niet of onrustig slapen, weinig concentratie kortom alles was zwaar. De puzzelstukjes vielen hier en daar op zijn plaats, maar ik had nog heel veel vragen. Uiteindelijk na een flinke burnout was ik het zat om me nog zo slecht te voelen en ging op zoek naar antwoorden...

 • Hoe moest ik dat nu aanpakken?
 • Wie kan me daar bij helpen?
 • Waar kan ik terecht met mijn vragen en onduidelijkheden?

Mijn burn -out was de druppel die de emmer deed overlopen. Als HSP’er zag ik zelf niet dat ik ver over mijn grenzen zat totdat ik helemaal blokkeerde en er weinig van mijn “eigen ik” overbleef. Ik leerde tools en oefeningen om toe te passen wanneer ik er nood aan had.

Wat houdt selfcare nu precies in?

Zorgen dat je zowel op mentaal, fysiek als emotioneel vlak en het zielsgebeuren in balans bent. Zelfzorg is niet alleen goed voor je lichaam zorgen door je te laten verwennen met een gelaatsverzorging, een lekker parfum te kopen, regelmatig te sporten, op je voeding te letten, een goede nachtrust hebben. Het is in ieder geval wel al een stevige basis.

Extreme Selfcare gaat nog verder.

Je wil je leven drastisch veranderen zodat je niet ernstig ziek wordt of mentaal eronder doorgaat. Je goed voelen in je job, in een huis wonen waar je je geborgen en veilig voelt, omgaan met mensen die je waarderen, respecteren en nemen zoals je bent. Dit noem je “extreme” selfcare. Deze methode werpt het meest vruchten af. Het is een kwestie van discipline, doorzettingsvermogen en beslissingen nemen als je wil overleven. Het zijn krasse uitspraken, maar het is buigen of barsten. Het vereist intens innerlijk werk.

Twee uitblinkers op dit gebied zijn Louise Hay en Cheryl Richardson.

De filosofie van Louise Hay is gebaseerd op een aantal basisprincipes. Haar uitspraak en tevens de naam van haar basisopleiding is: “Je kan je leven helen” of in het Engels “ Love yourself, heal your life”.

Ze vertrekt vanuit de principes dat je in wezen al genoeg bent, het waard bent om er te zijn, je niet hoeft te veranderen, maar enkel teruggaan naar wie je in essentie bent namelijk “liefde”.

Kritiek op jezelf brengt je in een negatieve spiraal.

 • Aanvaard wie je bent.
 • Ga ervan uit dat je een geweldig mens bent en dat ook jij werkpunten hebt die er gewoon bij horen.
 • Werk aan jezelf door met innerlijk werk te transformeren en stop met enkel eerst goed voor anderen te zorgen ( pleasen).
 • Als jij je goed in je vel voelt, straal je dit ook uit naar je naasten. Van hieruit kun je dan vanzelf ook beter voor de anderen zorgen.

Daarom is het absoluut een basisvereiste van aan zelfzorg te doen en is het zeker niet egoïstisch. In tegendeel.

Cheryl Richardson – vriendin en naaste medewerker van Louise Hay – gaat nog verder dan de gewone zelfzorg, die vaak al heel straf is. Ze heeft een boek geschreven met als titel “de extreme selfcare methode”.

Ze beschouwt het als een recht van bestaan en levensnoodzakelijk dat je nog dieper mag graven. Het brengt wel vaak met zich mee dat er mensen uit je leven verdwijnen, maar anderzijds weer anderen in je leven komen die meer op jou zijn afgestemd. Anderen kun je niet veranderen; jezelf kun je wel transformeren tot diegene die je in de kern bent. Doch doorheen de opvoeding, je leven en werk zijn er laagjes gevormd over jouw kern. Het afpellen van die laagjes noem je “innerlijk werk’ verrichten.

Hoe pak je dat aan?

 • door je te informeren, stappen te zetten, aan innerlijk werk te doen
 • door te leren van jezelf te houden
 • door in je eigen kracht te staan en van daaruit beslissingen te nemen
 • door bewustwording en rust te creëren
 • door deel te nemen aan een Selfcaretraject / extreme selfcare methode
 • door Heal Your Life workshops van Louise Hay te volgen

Tips

 • Twijfel, angst, onzekerheid is begrijpelijk, maar veranderen niets aan je leven.
 • Wacht dus niet te lang met stappen te zetten, want iedere dag is er één te veel om je ellendig te voelen.
 • Contacteer mensen, vraag info, ga op zoek naar wat het best bij je past.
 • Maak gebruik van een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek om te zien of er een match is waarbij jij je goed voelt.
 • Take good care of yourself and you will sparkle and shine as bright as a star!

Geschreven door: Heal Your Life Teacher 'Brigitte Swinnen' van www.selfcare-academy-mara.be

 

 Terug
Geplaatst: 03-12-2021 07:38:59

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactieformulier

Dienstverlenervoordekmo-p_black-01.png

Banner_200x205 klein.jpg