uk
Heal Your Life
 
mandela.jpg

Durf je boos worden?

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb het heel lang moeilijk gehad met boos worden op anderen. Ik ben er zeker van dat het ergens de oorzaak in mijn jeugd heeft, want ik heb nooit echt ruzie in mijn naaste omgeving gezien. Ik heb mijn ouders nooit echt boos zien worden op elkaar. En sowieso word je als kind toch vaak afgeschermd als er ruzie is of als mensen boos worden op elkaar. 

Enkele jaren geleden werd ik bedrogen door mijn ex, en had ik dus alle recht om boos te zijn. Toch was ik het in eerste instantie niet, of beter gezegd, ik was het wel, maar ik hield het in mij. Het was voor een deel ook een boosheid op mezelf, dat ik het niet gezien had, dat ik het had toegelaten… Misschien was ik wel bozer op mezelf dan op hem. En door zo onbewust boos te zijn op mezelf kweekte ik een beschermlaag van maar liefst 12 extra kilo’s.

In het boek “Je kunt je leven helen” van Louise L. Hay kan je lezen dat overgewicht een behoefte aan bescherming is… bescherming tegen pijn, gekleineerd worden, kritiek, seksuele toenaderingen, tegen algemene en specifieke angsten voor het leven.

In de zomer van 2014, toen ik bijna 2 jaar uit elkaar was met de ex, besloot ik dat ik maar eens eindelijk moest gaan werken aan die boosheid, want dat het me te veel energie begon te kosten om ze in te houden. Dat wil niet zeggen dat ik mijn ex ben gaan opzoeken en geweld tegen hem gebruikte, of dat ik tegen hem ben gaan staan roepen. 

Dankzij alle cursussen die ik ondertussen volgde en mijn Heal Your Life Teacher & Coachtraining van Louise Hay leerde ik gelukkig dat je boosheid en woede ook kan uiten zonder dat de andere persoon erbij is, en dat jij dan evenzeer je emotie kwijt bent. 

Ik deel heel graag met jou hoe ik te werk ging! Dit is mijn persoonlijke proces, en ik hoop dat ik er jou mee kan inspireren om ook een grote kuis te doen in de woede/boosheid die jij misschien al lang vast houdt. Bij mij kwam er immers niet alleen de boosheid op mijn ex uit, maar ook best wel oude dingen.


Stap 1: WAAR BEN JIJ NOG BOOS OVER?

Neem een leeg blad papier en begin te schrijven… Geef jezelf antwoord op onderstaande vragen! Neem de tijd, ook al komt er even niets meer, om alles te noteren wat er ook maar in je op komt. Probeer je ego (je weet wel, dat kritische stemmetje in je hoofd) uit te schakelen, en noteer echt alles, hoe klein het misschien ook lijkt. Het feit dat het in je opkomt, wil zeggen dat het je nog dwars zit.


1. Waar ben je boos om op jezelf?
2. Op wie ben je boos en waarom?

Ik was dus boos op mezelf dat ik dit niet gezien had, dat ik het had toegelaten, dat ik er zo lang over gedaan had om met mijn gevoelens aan de slag te gaan. Ik was ook boos op mezelf omdat ik mezelf hierdoor tegenhield mijn hart te openen en nieuwe mensen toe te laten in mijn leven. Ik was ook boos op mezelf omdat ik geloofde dat ik die beschermlaag nodig had om me te kunnen weren tegen de wereld. Toen ik ging kijken op wie ik buiten mezelf nog boos was, was ik uiteraard nog boos op mijn ex, maar ik was ook nog boos op één van mijn bazen die me onheus behandeld had tijdens een vergadering. Ik was boos op een collega die met mijn pluimen ging lopen. Ik was boos op een leerkracht van vroeger die mij voor de klas belachelijk gemaakt had.
Laat alles naar boven komen, hoe klein het ook lijkt! Het mag, laat het vrij, laat het eruit!
Nu je de tijd genomen hebt om dit er allemaal uit te laten, heb je het halve werk al gedaan. Nu is de tijd gekomen om deze boosheid/woede op een gezonde manier te uiten.


Stap 2: JE WOEDE UITEN

Je stem gebruiken

  • Ga in je auto zitten. 
  • Verzeker je ervan dat alle ruiten gesloten zijn. 
  • Sta stil, dus zeker niet rijden met de wagen. 
  • Zet ongegeneerd je longen open en zet het op een brullen. 
  • Roep maar eens goed alles eruit! 

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit een zeer effectieve manier is om een boosheid te uiten. Nadat je uitgebruld bent, neem je enkele keren diep adem om je balans terug te vinden.

Je kan ook gewoon de tuin inlopen hoor! Maar het principe blijft hetzelfde. Je brult er lekker even alles uit, en dat doe je als je alleen bent.

De spiegel is je beste vriend
Een hele belangrijke tool die door mij vaak gebruikt wordt, is spiegelwerk. We kijken allemaal wel eens in de spiegel, maar kijken we ook echt naar onszelf in de spiegel? Ik leer straffe madammen hoe ze de spiegel kunnen gebruiken om onder andere te leren houden van zichzelf. Bij deze oefening gaan we de spiegel gebruiken om onszelf te uiten.

We doen net alsof de persoon waarop we boos zijn voor ons staat, in de spiegel dus. Als je woede naar jezelf toe wil uiten, is dat makkelijker want je ziet jezelf staan. Lukt het je niet, of vind je het moeilijk om de andere/anderen in de spiegel te zien en te vertellen wat je vertellen wil, dan kan je altijd een foto nemen en deze op de spiegel kleven, of je kan een papier nemen en daar de naam opschrijven van deze persoon.

Heb je het visualiseren onder de knie, laat dan eens alle emotie naar boven komen en zeg wat er allemaal op je lever ligt! Waarom ben je boos, durf diep gaan! Je hoeft niet aan de oppervlakte te blijven. Laat het er allemaal uit!

Niemand kan je horen, en jij kan alles uiten wat jij wil. Neem je tijd, en geef jezelf alle tijd die je nodig hebt. Komt er even niets meer naar boven, blijf dan even stil en voel of echt alles eruit is.

Hoe voel je je nu?

Opgelucht dat je het eens allemaal gezegd hebt? Ik weet dat hiermee de oorzaak niet is weggenomen, maar jouw emotie is er wel uit. Dat wil zeggen dat je nu zelfs een gesprek kan aangaan met de ander zonder deze emotie nog te moeten uiten, want dat heb je al gedaan. Je kan nu een dialoog aangaan. Voel je tijdens het gesprek dat er nog emotie zit, dan doe je er goed aan om het gesprek af te breken, en een nieuwe datum af te spreken. Ondertussen kan jij dan nog eens alle emotie aan de oppervlakte laten komen.


Schrijf het van je af
Je maakte in stap 1 een lijst van alle mensen waar je nog boos op bent. Neem nu je tijd om een brief te schrijven aan een bepaalde persoon, een groep personen of jezelf waarin je je gevoelens beschrijft/omschrijft. Nadat je dit neergeschreven hebt, kan je dit aan jezelf voorlezen (voor de spiegel heeft dit een dieper en meer helend effect) en daarna kan je de brief of het lijstje verscheuren/ritueel verbranden… (op een veilige manier!!!)

Uit deze verschillende manieren van het uiten van boosheid kies jij diegene die het beste bij je past. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe je deze emotie kan uiten. Ik stel voor dat je elke manier eens uitprobeert, en dan beslist welke het beste bij je past. Doe dit dan regelmatig. Ik maak nu elke maand een afspraak met mezelf in mijn agenda om mijn boosheid te uiten. Eerst werk ik rond mijn boosheid, en daarna doe ik er vergevingswerk rond. Door deze combinatie raakte ik in het najaar van 2014 mijn overtollige 12 kilo kwijt, en kon ik eindelijk opnieuw openstaan voor een nieuwe liefde.


Ik wens het jou ook toe! Dat jij je boosheid die je misschien al zo lang vasthoudt, kan uiten & kan loslaten. Het geeft je zoveel meer ruimte in je hoofd en in je hart! Wij helpen er je graag mee!


Geschreven door: Heal Your Life Teacher Lies Deboiserie van Licht coaching. Lies leert straffe madammen (opnieuw) houden van zichzelf.

 Terug
Geplaatst: 06-04-2016 13:00:53

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactieformulier

Dienstverlenervoordekmo-p_black-01.png

Banner_200x205 klein.jpg